На шляху в майбутнє без гепатиту

Гепатит – це запалення печінки, яке може приводити до розвитку фіброзу (рубцювання), цирозу або раку печінки. Найпоширенішими збудниками хвороби є віруси гепатиту, але причиною захворювання можуть також бути інші інфекції, токсичні речовини (наприклад, алкоголь і деякі наркотики) та аутоімунні захворювання.

Існує 5 основних вірусів гепатиту, званих типами A, B, C, D і E. Причиною гепатиту А та Е зазвичай є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит В, С та D зазвичай розвивається в результаті парентерального контакту з інфікованими рідинами організму. У число найпоширеніших способів передачі цих вірусів входять переливання зараженої крові або продуктів крові, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання і, щодо гепатиту В, передача від матері дитині під час пологів, від члена сім’ї дитині, а також при сексуальних контактах.

Гепатитом А (HAV)  заражаються, як правило, через немиті руки та їжу. Вірус гепатиту А володіє декількома властивостями, які дають можливість йому поширюватися дуже швидко: він надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі, стійкий до дезінфектантів, ультрафіолету та має тривалий інкубаційний період (4-6 тижнів), протягом якого носій вже може заражати інших. Типові шляхи зараження – контактно-побутовий, аліментарний (їжа), водний. Для профілактики гепатиту А обов’язково необхідно піддавати їжу термічній обробці, обдавати окропом овочі та фрукти, мити руки перед прийомом їжі.

Вірус гепатиту B (HBV) передається при контакті з інфікованими кров’ю, спермою та іншими рідинами організму. HBV може передаватися від інфікованої матері до дитини під час пологів або від члена сім’ї дитині раннього віку. Передача інфекції може також відбуватися при переливанні крові та продуктів крові, заражених HBV, при ін’єкціях забрудненим обладнанням під час медичних процедур і при вживанні ін’єкційних наркотиків. HBV становить небезпеку і для працівників охорони здоров’я, які переносять травми від уколів голками при догляді за пацієнтами, інфікованими HBV. Надійним методом профілактики гепатиту В є безпечна та ефективна вакцина. Вірус гепатиту В здатний виживати поза організмом людини щонайменше протягом семи днів. Впродовж цього періоду він зберігає здатність викликати інфекцію при попаданні в організм не вакцинованих осіб. Інкубаційний період інфекції гепатиту В становить в середньому 75 днів, але може коливатися від 30 до 180 днів. Вірус може виявлятися в крові протягом 30-60 днів після інфікування і здатний персистувати в організмі, викликаючи хронічний гепатит В.

У більшості випадків інфекція має безсимптомний перебіг. Проте, у деяких пацієнтів виникають гострі стани з вираженими симптомами, які зберігаються кілька тижнів і включають в себе жовтяничне фарбування шкіри та склер очей (жовтяницю), потемніння сечі, сильну слабкість, нудоту, блювоту і болі в черевній порожнині. У невеликого числа людей гострий гепатит може призвести до розвитку гострої печінкової недостатності з ризиком летального результату. У деяких випадках вірус гепатиту В також викликає хронічну інфекцію печінки, яка в подальшому може розвинутися в цироз (рубцювання печінки) або рак печінки.

Вірус гепатиту С (HCV), в основному, також передається при контакті з інфікованою кров’ю. Це може відбуватися при переливанні крові та продуктів крові, заражених HCV, при ін’єкціях забрудненим устаткуванням під час медичних процедур та при вживанні ін’єкційних наркотиків. Можливий також і статевий шлях передачі інфекції, але це трапляється набагато рідше. Зараження гепатитами В та С також може відбутися при виконанні пірсингу, татуажу, манікюру, педикюру та проколюванні вух погано обробленими інструментами.

Інкубаційний період гепатиту С становить від двох тижнів до шести місяців. Приблизно в 80% випадків після первинної інфекції у пацієнтів не спостерігається жодних симптомів. У хворих з гострими симптомами можуть відмічатися висока температура, швидка стомлюваність, втрата апетиту, нудота, блювота, болі в черевній порожнині, темний колір сечі, світлий колір екскрементів, болі в суглобах і жовтушність шкірних покривів та білків очей. Симптоми хронічного захворювання гепатитом B або C можуть не проявлятися протягом тривалого часу, іноді декількох років або десятиліть. Ця хвороба може повільно і непомітно руйнувати печінку і, в кінцевому підсумку, розвинутися в рак печінки. Понад 60% випадків раку печінки пов’язані з пізнім тестуванням та лікуванням вірусного гепатиту B або C. Дві третини таких захворювань на рак викликані гепатитом В і одна третина – гепатитом С.

Основними методами профілактики гепатитів є:

  • ведення здорового способу життя. Відмова від споживання алкоголю та наркотиків;
  • дотримання правил особистої гігієни, ретельне миття рук під проточною водою з милом після туалету, перед їжею, після роботи, після вулиці;
  • ретельне миття овочів та фруктів, навіть зі свого городу;
  • кип’ятіння води перед вживанням;
  • захищений секс (використання презервативів) при наявності у одного з партнерів носійства вірусних гепатитів;
  • відмова від проведення пірсингу або татуювання у сумнівних містах. Татуювання або пірсинг повинні проводитися тільки стерильним обладнанням. При татуюванні переконайтеся, що для кожного клієнта використовуються нова голка та окрема баночка туші. Пірсинг повинен проводитися нової голкою. Вимагайте, щоб упаковка розкривалася при Вас;
  • використання індивідуальних засобів гігієни. Ніколи ні з ким не діліться і не користуйтеся чужими бритвеними верстатами, манікюрними приладами, епіляторами, зубними щітками, сережками та будь-якими предметами, де може виявитися кров;
  • вакцинація проти гепатитів А та В;
  • проведення інвазивних (ін’єкції, операції, переливання крові тощо) втручань тільки в надійних, ліцензованих установах.

Гепатит – справжній біч сучасності. Він розвивається непомітно, тому його прозвали «ласкавим вбивцею». Хвороба завдає серйозної шкоди здоров’ю і нерідко стає причиною загибелі людини. Її особливість в тому, що вона руйнує один з головних фільтрів організму – печінку, без нормальної роботи якого людина не може бути здоровою.  Своєчасні медичні обстеження та рання діагностика дозволяють запобігти проблемам зі здоров’ям, які можуть виникнути в результаті інфекції та попередити передачу вірусу.