Разом проти наркотиків!

Проблема наркотиків існує в нашому суспільстві не один рік. Наркотичні засоби – це речовини синтетичного або природного походження, що здатні впливати на центральну нервову систему і викликати стан особливого сп’яніння, а також наркотичну залежність. До наркотичних речовин відносяться наркотичні рослини та деякі лікарські засоби, що класифіковані як такі в відповідних міжнародних конвенціях або включені в офіційний перелік наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів,  що  підлягають  спеціальному контролю відповідно до законодавства України.

Наркоманія – захворювання, що характеризується зловживанням наркотичними речовинами і хворобливою пристрастю до них. При цьому захворюванні виникає стан, що змінює психіку і поведінку наркомана. Наркоманія обумовлює духовну та фізичну деградацію, губить інтелект нації. Вона здатна залишити народ без майбутнього. З наркотиками, наркоманією необхідно боротися.

Сьогодні наркозалежність в Україні – це дійсно одна з найважливіших і насущних проблем. За останні п’ять років спостерігається дуже помітне зростання кількості людей, які страждають від наркотичної залежності. Причому,  вік наркоманів стабільно знижується, що змушує лікарів-наркологів «бити на сполох». За даними МВС Україні близько пів мільйона  населення нашої країни є наркозалежними. Найстрашніше в цій статистиці те, що 5 тисяч наркоманів – це діти, яким ще не виповнилося вісімнадцяти років. Згідно з даними дослідження Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка за сприяння ЮНІСЕФ в 2019 році, на тему куріння, вживання наркотичних речовин серед підлітків, 18,3% дівчат-підлітків мали досвід вживання наркотичних речовин протягом життя, і 16,6% – хлопців. Для порівняння, в 2015 році, коли проводилася шоста хвиля дослідження ЮНІСЕФ, цей відсоток становив 11,9 у дівчат, і 17,8% – у хлопців, у 2011 році – 8,4% у дівчат і 21,2% – у хлопців. Але найстрашніше полягає в тому, що офіційні статистичні дані не відповідають реальності. Насправді, в нашій країні набагато більше наркоманів і щорічно кількість залежних збільшується на 5-10 відсотків.

Через відносну легкість придбання наркотиків перше їхнє вживання у 32% наркоманів відбувається у віці від 12 до 16 років. Приблизно 50% опитаних вважають, що наркотичні препарати придбати в Україні нескладно. Слід зазначити, що підлітки, особливо хлопці, не до кінця усвідомлюють ризики, пов’язані як з нерегулярним, так і з регулярним споживанням марихуани. Про відсутній та слабкий ризик куріння коноплі 1-2 рази заявили 34,4% опитаних, куріння коноплі час від часу – 17,1% та її регулярне куріння заявили – 8,1%, водночас юнаки про це повідомляли частіше за дівчат.

Специфіка вживання наркотиків в Україні характеризується принципом «зроби сам», коли велика частина наркотичних речовин виготовляється в домашніх умовах кустарними способами з підручної сировини. Найбільш поширеними наркотиками є опіати (ацетильований опій – «ширка», дезоморфін – «електроширка») і стимулятори амфетамінової групи («гвинт» тощо). Велика частина препаратів виготовляється у вигляді розчинів для введення внутрішньовенно, при цьому екстракти опіуму більш популярні серед старшого покоління наркоманів, а амфетамінам віддають перевагу більш молоді вікові категорії.

Одним з важливих чинників зростання наркоманії серед молоді є мода на наркотики і цікавість. Особлива небезпека виникає тоді, коли наркотик, прийнятий з цікавості або від нудьги, викликає приємні відчуття. В результаті у підлітка виникає бажання повторно випробувати ті ж почуття. Наслідком цього є психічна залежність від наркотику. Не зміцніла психіка підлітка також сприяє виникненню пристрасті до наркотиків і розвитку наркоманії серед молоді.

Ще однією з причин зростання наркоманії серед молоді часто є вплив групи однолітків, в якій панує наркоманський стиль життя. Причому в даному випадку наркоманія серед молоді стає приємною і легкою альтернативою школі і сім’ї, де справи часто йдуть не так гладко. Вживання наркотиків в молодіжних колах часто стає чимось на зразок спроби вважатися дорослою людиною. Ця причина є домінуючою в розвитку ранньої наркоманії.

Варто відмітити, що зріст наркоманії різко загострює проблему соціально-значущих захворювань. Щорічно від наркоманії та пов’язаних з нею хвороб – ВІЛ/СНІД, вірусних гепатитів, специфічних онкозахворювань, туберкульозу – в Україні помирає близько 120 тисяч осіб.

Профілактика наркоманії в молодіжному середовищі повинна орієнтуватися не так на старшокласників, які вже мають досить сформований світогляд, а деякі з них – і досвід першого вживання наркотичних речовин, як на дітей початкових класів та дитсадочків. Уже в молодших групах, з 6-7 років, є сенс проводити профілактичні бесіди з залученням наочного матеріалу. Потрібно розповідати дітям, як зовні виглядають люди, які вживають наркотики. Це допоможе створити в свідомості дітей негативний образ наркозалежної людини. Не варто залякувати дітей, просто варто дохідливо пояснити, що вживання наркотиків згубно позначається не тільки на здоров’ї, але і на зовнішньому вигляді.

Під час бесід та лекцій доцільно використовувати конкретні приклади, що свідчать про тяжкі наслідки вживання наркотиків. Переконливо виглядають повідомлення про важкі отруєння, смертельні випадки від передозувань. Необхідно акцентувати увагу слухачів на згубний вплив наркотиків на фізичний і психічний розвиток, інтелект, потомство, соціальне життя.

Важливо пам’ятати, що успіх в боротьбі з поширенням наркоманії серед молоді залежить не тільки від лікарів, а й від усіх нас, від того, як ми ставимося до своїх дітей, до ровесників, до оточуючих, які життєві умови їм створюємо.

Завдання дорослих звернути особливу увагу на підлітків, не залишати їх без уваги. Необхідно частіше розмовляти з дитиною, вчити дітей справлятися з невдачами, стимулювати незалежність та самодовіру, допомагати організовувати дозвілля тощо.

Відсутність психологічних травм, доброзичливі, довірливі стосунки, розуміння між батьками і дітьми, значно знижують ризик захоплення дитини наркотичними речовинами.

Будьте уважні до своїх дітей, вникайте, хоч ненадовго, в їх проблеми, труднощі і вони будуть вам вдячні, і не підуть за порадою на вулицю до «авторитетного» дяді, а більше часу проводитимуть з вами.